Тест на естрогенни метаболити

Естрогените са група женсuи хормони, които са важна част от хормоналното и сексуалното здраве и развитие на всяка дама. Има три основни вида естрогени, както следва:

 • Естрон (Е1) – слаб вид естроген и единственият, който се среща при жените след менопауза. Отделя се в малки количества във всички тъкани на тялото, най-вече в мастните и мускулни такива. Тялото може да трансформира естрона в естрадиол и обратното.
 • Естрадиол (Е2) – най-силният вид естроген. Това е вид стероид, който се синтезира от яйчниците и небалансираните му нива се свързват с редица здравословни проблеми – ендометриоза, полипи, кисти, ракови образувания и други.
 • Естриол (Е3) – най-слабият вид естроген, който се счита за остатъчен продукт при синтеза на естрадиол. Тялото го произвежда в по-големи количества единствено по време на бременност.

Естрогените имат множество функции

При дамите те определят развитието на вторичните полови белези по време на пубертета. Освен това, участват активно в дейността на половата система.

Естрогените стимулират формирането на яйцеклетките в яйчниците, подпомагат растежа на вагината в тийнейджърска възраст и участват в уплътняването на стените й. Благодарение на тях се променя киселинността на влагалището, за да се редуцира риска от инфекции и задействат овлажняването преди полов акт. Тези хормони подпомагат спускането на напълно развитата яйцеклетка през фалопиевите тръби.

Особено съществени са естрогените за здравето на матката. Те формират плътната й вътрешна стена, увеличават размера на ендометриума и подпомагат кръвоснабдяването й, като така подпомагат приноса на важни хранителни вещества (протеини и ензими). Естрогените са участници в мускулните контракции, които подпомагат изчистването по време на менструация и задействат процеса на раждане.

Последно, но не и по важност, тези хормони се свързват с други вещества и невротрансмитери в гърдите и подпомагат растежа и формирането им.

Освен в репродуктивната система, естрогените имат функция и в редица други важни процеси в женското тяло. Тяхното наличие определя костното формиране при дамите, широчината на таза. Естрогените подпомагат натрупванията на мазнини в таза и бедрата, за да оформят женското тяло.

Завишени нива на естрогени

Хормоналният баланс е изключително важен за доброто здраве и оптималната функция на организма. За целта е важно да няма свръх синтез и доминация на определен хормон. При доминация на естрогена се получават редица неприятни симптоми и се увеличава риска от развитието на сериозни здравословни проблеми при дамите.

Най-често срещаните симптоми, които индикират завишени нива на естрогени и естроген метаболити са:

 • Подуване и задържане на течности;
 • Чувствителност и болка в гърдите;
 • Фиброцистни образувания в гърдите;
 • Понижено либидо;
 • Нередовен, твърде обилен или болезнен цикъл;
 • Интензивни симптоми на ПМС;
 • Главоболия;
 • Чести смени в настроението;
 • Рязко покачване на теглото;
 • Изтъняване и загуба на косата;
 • Преумора и нарушения в съня;

Наличието на определени естроген метаболити значително увеличава риска от развитието на рак на гърдата. Благодарение на този тест могат да се установят с точност нивата на 6-те най-важни естроген метаболита и да се предложи адекватна терапия и промени в начина на живот, за да се хармонизира този хормон.

Синтез на естрогените

Тези хормони се синтезират, благодарение на холестерола. Той се трансформира в различни стероидни хормонални прекурсори. В производството на естрогените участват и няколко важни ензима - CYP17A1, който катализира прегненолона и прогестерона в андрогени и CYP19A1, който трансформира андрогените в трите различни типа естрогени.

Катаболизъм на естрогените

В първа фаза на детоксикация естрогените се хидроксилират до катехоли. Могат да въздействат директно върху ДНК или да я увредят. Във втора фаза на детоксикация се повишава разтворимостта на хормоните и се случва тяхната елиминация през отделителната система. Това позволява да се измерят нивата им чрез тест на урината.

Естроген метаболити

Естрогенният метаболизъм е финият баланс между синтеза и елиминирането на естрогенните хормони. При нарушения в естрогенния метаболизъм се получават завишавания или занижавания нивата на хормоните и техните метаболити и това изкарва тялото извън състояние на хомеостаза. Този процес е в основата на множество здравословни проблеми, с които се сблъскват съвременните жени.

Именно естрогенните метаболити играят най-важната роля по време на образуваните на естроген позитивни тумори. Поради тази причина катаболизма на хормоните е изключително важен. Детоксикацията от тези вещества се случва до голяма степен в черния дроб и протича в две фази.

Този тест изследва нивата на 6 важни естроген метаболита. Това са:

 • Естрон (Е1) – инертен прекурос на естрадиол
 • 2-хидроксиестрон – намалява ефекта на естрадиола, чиито завишени нива са в основата на ракови образувания, особено в областта на гърдите
 • 2-метоксиестрон – метаболит на 2-хидроксиестрон
 • 16-хидроксиестрон – подпомага клетъчните процеси, свързани с развитието на рак на гърдата
 • 4-хидроксиестрон – лесно се метаболизира до хинони, които имат доказано карценогенно действие
 • 4-метоксиестрон – метаболит на метоксилираните естрогени, който при неактивация във фаза 2 на детоксикация може да се оксидира до реактивни хинони

Повишеният риск от рак на гърдата е свързан със завишените нива на 4-катехол естрогените (естрон и естрадиол), 2-катехол естрогените и ниското метилиране на тези естрогени.

Тестът включва оценка на съотношението между безвредните 2-ОН и опасните 16-ОН естрогенни метаболити.

Индикации за извършване на теста

Оценка на:

 • Естрогенния метаболизъм и негативните въздействия на някои негови метаболити;
 • Хормонална и хормоно-допълваща терапия;
 • Терапия за регулиране на хормоните;
 • Хормоналните метаболити преди и след хормонозаместителна терапия;
 • Причните за естроген доминация в хормоналния баланс;

Най-често срещаните симптоми за естроген доминация са болезнени гърди, задържане на течности, наднормено тегло, честа смяна на настроението, депресивност или летаргичност, нервно напрежение, склонност към фиброкистаза, миоматозни полипи и други.

Изисквания за извършване на теста

Пробата не бива да се взема в дните на менструация. Най-подходящ период за проба при фертилни жени е овулационната фаза (средно 14 дни преди цикъл), докато при менопаузни желни тестът може да бъде извършен във всеки ден.

За да се извърши теста са необходими 10 мл сутрешна урина. Пробата е стабилна 5 дни на стайна температура или 7 дни при съхранение с охладител 2-8 С. Пробата трябва да транспортира до Детокс център физически или с куриер.

Време за извършване на теста: 10-14 работни дни, след транспортиране на пробата.

Оценка на естрогенните метаболити и тяхното съотношение в тест за урина

Съотношeние между 2-ОН и 16-ОH естрогените - между 2 и 5.

Стойности на 2-ОН естрогени – по-високи от тези на 16-ОН естрогени.

Нива на 4-ОН естрогените - под 5 мкг/гр креатинин.

Нормализирането на дисбаланса се постига с повишаване нивата на 2-ОН естрогените.

Заедно с резултатите от теста си ще получите индивидуални препоръки относно промени в хранителните навици и начина на живот. Всички те целят нормализирането нивата на естрогена и неговите метаболити.

Цена

Естрогенни метаболити чрез урина (2-ОН, 4-ОН и 16-ОН естрон, съотношения): 300 лв