Озонотерапия

Озоновата терапия е съвременна технология с висока ефективност, която използва медицински озон за лечението на различни заболявания, както и за превантивни цели. Този терапевтичен метод намира множество приложения и може да се използва в: обща медицина, вътрешни болести, съдови заболявания, кордиология, неврология, стоматология, ортопедия и травматология, гинекология, дерматология, анти-ейджинг медицина и козметика.

Терапията се извършва чрез подаване на строго контолирани нива на кислородо-озонна смес. В съвремието ни този метод на лечение е изключително ефективен заместител на традиционната медицина и често дава резултати, които не могат да бъдат постигнати с класически методи.

История на озоновата терапия

Първият озоногенератор е произведен през 1856 година от Вернер фон Сименс. Първото терапевтично приложение на уреда е документирано през 1870 година в Германия. През 1881 година е описана терапевтична дезинфекция с озон срещу дифтерия. В Холандия през 1883 година се използва озонова терапия за индустриално почистване. До наши дни над 3500 общини използват този метод, като се доверяват на професионални машини.

През 1896 година електрическият гений Никола Тесла патентова първият озоногенератор, а през 1900 годниа основава компанията Tesla Ozone Company, която произвежда и продава на лекарите професионални озон генератори за медицински цели.

Какво трябва да знаете за озона

Повечето хора познават този газ, благодарение на изследванията на съвременните учени, относно озонавата дупка. Озонът се образува на височина около 25 км и зависи прояко от кислорода и слънчевото греене. Озоновият слой над планетата ни служи като предпазен щит срещу опасната слънчева радиация. Той е причината цветът на небето да е син.

Озоновата дупка е причинена от разнообразни аерозолни замърсители и от използването на фреони, които отделят хлор. Смята се, че именно озоновата дупка е причина номер едно за климатичните промени.

Самият озон е газ със светло син цвят и специфична миризма. Съдържа 3 кислородни атома. Думата озон идва от древногръцки и означава „този, които мирише“. Миризмата на озон можете да усетите в зони на силно токово напрежение, както и след гръмотевична буря.

Озонът има мощно окисляващо действие. Разпада се за секунди и се смята за едно от най-нестабилните съединения. В зависимост от средата образува различни специфични продукти и верижни реакции. Именно на тях се дължат лечебните му качества.

Във висока концентрация (над 200 мкг/м3), както и при продължително излагане може да е силно токсичен. Обикновено засяга дихателните пътища и зрението.

В медицинската практика се използва за лечебни процедури в диапазона 5-80 мкг/м3. При правилно лечение могат да се постигат чудодейни лечебни ефекти.

Как се произвежда озон

Съвременните учени следват същия принцип за производство на озон от медицински кислород, открит от Вернер фон Сименс през 1856 година. Газът се произвежда под въздействието на висок заряд електрическа енергия, който променя броя на кислородните атоми и така трансфомира кислорода в озон.

Как действа озонът

Този газ действа по два основни начина върху биологичните структури.

Директното му въздействие се дължи на сълния окислителен ефект. Унищожава бактерии, вируси, гъбички, паразити и спори.

Индиректното му въздействие се дължи на редица бихомични реакции, които се получават, когато озонът влезе в контакт с различни телесни течности и тъкани  (кръв, лимфа, липиди, вода, естествени масла).

Администрирането на този газ е свързано с редица подобрения на различни органи и системи в тялото.

Озоновата терапия се препоръчва при голям набор от здравословни проблеми.

Локалното му администриране има мощен антибактериален, антимикотичен и противовирусен ефект. Прякото окисляване на фосфолипидите и липопротеините води до разрушаване на клетъчната патогенна стена. В следствие на окисляването, патогенът загива. Озонът е ефективен и при:

 • Гъбички, като потиска растежа им;
 • Вируси, като нарушава капсулирането им и не позволява размножаването на клетките.

Администрирането на озон в кръвта позволява на този газ да взаимодейства с различни мастни киселини, липопротеини, въглехидрати и аминокиселини, както и да достигне до междуклетъчните пространства и мембраните на различни тъкани. При взаимодействието му с мастните киселини се получават вторични продукти, познати като озониди, които имат бактерицидно и противогъбично действие. Кръвната администрация подобрява дейността на редица органи и системи.

Ползи от озоновата терапия

Намалява риска от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Озонът повлиява върху мастния обмен, като окислява мастните клетки и редуцира нивата на лош холестерол и триглицериди.

Действа като имуностимулант. Озонът катализира производството на интерферон. Това вещество стимулира синтеза на макрофагите и Т-лимфоцитите. Тези процеси значително намаляват риска от вирусни инфекции (в т.ч. хепатити), като подпомагат защитните сили на организма.

Има аналгетичен и противовъзпалителен ефект. Озоновата терапия регулира вътрешните възпаления, като не позволява натрупването на млечна киселина и СО в огнището на възпалението. Озонът подпомага синтеза на различни вазодилататори, като простациклини, които имат противовъзпалителни, противооточни и аналгетични качества.

Озонът е както окислител, така и мощен антиоксидант. Администрирането му като окислител стимулира естествените антиоксидативни процеси в организма. Използването му активира ензимите супероксид дисмутаза, глутатион пероксидаза и каталаза. Така озоновата терапия е изключително ефективна при високи нива на оксидативен стрес и регулира нивата на свободните радикали.

Подпомага детоксикацията на организма. За да функционира организмът ни, клетките изгарят въглехидрати или мазнини и така генерират енергия. При тези процеси се получават различни отпадъчни вещества – въглероден двуокис и вода. Ако клетките ни не са добре снабдени с кислород, се получават продукти, които са опасни за здравето ни, като млечна киселина и въглероден окис. Тези две вещества причиняват забавяне във функцията на различни органи и могат да са причинители на разнообразни здравословни проблеми. Ето защо снабдяването на клетките с достатъчно кислород е изключително важно. Тук идва ролята на озона, който подпомага изхвърлянето на всички отпадни вещества от организма и стимулира естествената му детоксикация.

Подобрява циркулацията. Когато кръвта на циркулира добре, в различни кръвоносни съдове се натрупват съсиреци на червени кръвни телца. Това възпрепятства кислородната абсорбция. Чрез озоновата терапия се намалява риска от кръвни съсиреци и се възстановява нормалната циркулация на кръвта в организма. В допълнение, процесът на окисляване с озон премахва наслагванията от артериите и ги връща към оптималното им здраве.

Предотвратява кислороден дефицит и подобрява кислородния метаболизъм. Хипоксията е състояние, при което в тялото не постъпва достатъчни кислород. То е причина за множество заболявания -  артрит, артроза, атеросклероза, мултиплена склероза, злокачествени заболявания, ревматизъм и други. Чрез озоновата терапия може да се предотврати това опасно състояние и да се подобри кислородният метаболизъм. Администрирането на озон води до редица физиологични функции, които освобождават повече количества тъканен кислород. Така се подпомага дейността на клетъчните ензими, които премахват свободните радикали от тялото.

Стимулира нервната система. Озонидите имат способността да преминават мозъчната бариера и да достигат до централната нервна система. От там активират невроните и подпомагат изпълнението на техните функции - синаптично взаимодействие, транспорт, предаване и съхранение на информация.

Озоновата терапия има доказан противотуморен ефект и може да се използва като превенция или като допълващо лечение при злокачествени заболявания.

Видове озонова терапия

Автохемотерапия

Автохемотерапията използва собствена венозна кръв на пациента, която се озонира под „високо налягане“ от 150-200 мл. Това е иновативна технология на немските лаборатории  HAB Gmbh. Използването й позволява насищането на кръвта с богата озоно-кислородна смес във внимателно подбрана дозировка.

За оптимални резултати при извършването на процедурата използваната апаратура следи системата да остане напълно затворена, без контакт с външната среда, което елиминира рискът от замърсяване. При обратното вливане на кръвта системата следи в организма да не навлиза газов ембол. Всяка подобна терапия се извършва по най-високи стандарти за сигурност с еднократен комплект за  хемотрансфузия, газови филтри и антикоагуланти.

Концентрацията на озон в кислородо-озонната смес, с която се озонира кръвта е прецизно контролирана в терапевтичните граници 5- 80μg./ мл. Дозирането на озона е в зависимост от типа заболяване и статуса на пациента.

Автохемотерапията под “високо налягане” се препоръчва при следните заболявания:

 • Всички чернодробни увреждания причинени от алкохол (алкохолно-токсични увреждания), вируси (хепатит А, хепатит В, хепатит С, хроничен хепатит), медикаменти, химикали и тежки метали;
 • Нарушена кръвоносна циркулация на ръцете, краката и мозъка;
 • Атеросклероза;
 • Възстановяване след инсулт (включително парализа);
 • Ревматични заболявания в това число мускулен или ставен ревматизъм, лумбаго, ишиас
 • Артрит;
 • Висок холестерол и триглицериди;
 • Високо ниво на пикочна киселина (подагра);
 • Забавено физическо възстановяване след тежки заболявания;
 • Всички очни заболявания причинени от намалена кръвна циркулация;
 • Мигрена;
 • Виене на свят;
 • Обща умора;
 • Грип, остри и хронични вирусни и бактериални заболявания;
 • Забавен метаболизъм, наднормено тегло;
 • Целулит.

Автохемотерапията е най-качественият метод против стареене, използван в стотици клиники в цял свят.

Новост в озон автохемотерапията е нововедената практика на озониране по Лаходни. При тази практика се извършват мултиплени автохемотерапии (от 5 до 10 озонирания), без да се напуска кръвоносната система. Практиката показва обещаващи резултати при тежки заболявания на съдовете, стимулиране на стволови клетки, анти ейджинг, заздравяване на такани, вкл. диабетни язви, ганграна и други.

Чревна озон инсуфлация

Тази озонова терапия се извършва чрез подаване на внимателно дозирано количество озоно-кислородна течност в дебелото черво. В ануса се поставя малък спекулум, който администрира сместа. Когато навлезе в дебелото черво, тя въздейства по няколко начина:

 • Има директен ефект върху лигавицата и микробиалната среда на дебелото черво;
 • Навлиза в контакт с чревната лигавица и чрез нея достига до чревната кръвоносна и лимфна система, като там действа имуномодулиращо и детокискиращо;
 • Достига до мезентериалното кръвообращение и чрез него – до черния дроб, където въздейства директно на хепатоцитите (чернодробните клетки).

Чревната озон инсуфлация се препоръчва на пациенти, при които не може да бъде извършена автохемотерапия – деца, възрастни и пациенти със заболявания на кръвоносната система. Инсуфлацията с озон често е комбинирана с автохемотерапия с цел комплексно адресиране към черния дроб и свързаните с него заболявания (хепатит, стеатоза, токсикоза).

Този терапевтичен метод се препоръчва при следните здравословни проблеми:

 • Кожни заболявания, като акне, екзема, псориазис, дерматит;
 • Често боледуване;
 • Остри вирусни и бактериални заболявания;
 • Остър и хроничен цистит;
 • Остър и хорничен простатит;
 • Остър и хроничен колит;
 • Улцерозен колит;
 • Метеоризъм (газове);
 • Дисбактериоза;
 • Хронични алергии и хранителни непоносимости;
 • Чревна кандидоза;
 • Синдром на лесно дразнимото дебело черво;
 • Болест на Крон;
 • Вирусен хепатит А, В, С;
 • Хроничен хепатит;
 • Чернодробна цироза;
 • Алкохолно-токсични чернодробни увреждания;
 • Хемороиди;

Забележка: за по-добра ефективност на чревната инсуфлация е препоръчително да се провежда след процедура по колон-хидротерапия или при невъзможност за това, след пълноценно евакуиране на чревното съдържимо.

Вагинална озон инсуфлация

Тази озонова терапия въвежда озоно-кислородна смес във влагалището с помощта на малък катетър. Лигавицата на влагалището е изключително кръвоснабдена, което подпомага бързото навлизане на сместа в целия малък таз.

Вагиналната озон инсуфлация се препоръчва при:

 • Локални генитални възпаления;
 • Венерически заболявания;
 • Гъбички;
 • Бяло течение;
 • Цистит;
 • Уретрит;
 • Туморни процеси в гениталиите и малкият таз;

Процедурата е с продължителност от 20 мин. Не причинява болка или други неприятни усещания. За ефективно повлияване са необходими минимум 5 процедури с интервал от 1 ден между тях.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Подкожно и мускулно озониране

При този вид озонова терапия се въвежда озоно-кислородната смес в мастната или мускулна тъкан. Има бърз аналгетичен, противовъзпалителен и възстановяващ ефект. Специфичните нужди на пациента определят броя и честота на процедурите.

Препоръчва се при:

 • Травми на мускулите и сухожилията;
 • Дископатия;
 • Плексит;
 • Дискова херния;
 • Междуребрена невралгия;
 • Труднозаздравяващи рани (в комбинация с външно озониране);

Вътреставно озониране

Този тип озонова терапия администрира озоно-кислородна смес директно във вътреставната капсула или прилежащите й тъкани. Конкретният метод на въвеждане се изпълнява по преценка на експертите и зависи от спецификата на заболяването. Има аналгетичен, противовъзпалителн и възстановяващ тъканите ефект.

Препоръчва се при:

 • Артрозни процеси (гонартроза, коксартроза);
 • Артралгия (болезненост на ставите);
 • Артрит (за по-добър ефект може да се комбинира с голяма автохемотерапия);
 • Травми;

Външно озониране

Този тип озонова терапия се провежда, като част от тялото се излага на продължително въздействие на озоно-кислородна смес с висока концентрация. Препоръчва се при локални заболявания, най-вече на крайниците.

Ефективна е при:

 • Трудно-заздравяващи рани;
 • Варикозни рани и кожни язви, особено при диабетно болни;
 • Локални възпалителни и гъбични процеси на крайниците;
 • Възпаления на външното ухо;
 • Дерматити и други кожни заболявания позволяващи локалното приложение;
 • Локални изгаряния;

Озон терапия на синуси, уши:

При тази терапия озоно-кислородната смес се впръсква дозирано през носните пътища или в ушният канал. Желателно е при терапията пациентът да задържи дишането си за 20 секунди, за да се избегне дразнене на дихателните пътища. Терапията е препоръчителна при:

 • Синузит
 • Ринит
 • Отит
 • Гъбични или бактериални вазпаления на УНГ регионът.

Озонирана вода

Озонът се използва за пречистване на вода и различни суровини в хранително-вкусовата индустрия и медицината. Озонираната вода може да се използва за жабурене, пиене в ограничени количества, капково приложение на носните и ушни кухини, като дезинфектант за рани, както и за вагинални промивки, клизми и хидроколон терапия.

Препоръчва се при:

 • Възпалителни процеси на лигавицата в устната кухина;
 • Парадонтоза;
 • Остри и хронични процеси в носоглътката;
 • Синузит;
 • Гъбични процеси в устната кухина;
 • Възпалителни заболявания на хранопровода и стомаха;
 • Гастрит и язвена болест;
 • Хеликобактер пилори, познат като основна причина за язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника;
 • Дезинфектиране на рани;
 • Вагинални промивки при възпалителни заболявания на генаталиите, бяло течение, гъбични заболявания, цистит.

Процесът на озониране на водата се извършва като към течността се подават 60 мкг/мл озон-кислородна смес в рамките на 30 минути. Тъй като озонът е силно нестабилен, концентрацията му пада до 30-40 мкг/л веднага след озонацията, а в рамките на 2-3 часа намалява с още 30-40%. Масималната годност на озонираната вода е до 48 часа при съхранение при температура 4-5С.

Озонирани масла

Озонираните масла представляват растителни масла (зехтин, бадемово, рапично и др) наситени с озоно-кислородна смес в различна концентрация. Най-разпространен в практиката е озонираният зехтин.

Озонираните масла могат да се използват предимно за външна употреба:

 • Кожни заболявания;
 • Труднозарастващи рани;
 • Ухапвания;
 • Изгаряния;
 • Хемороиди;
 • Фисури;
 • Кървяши венци;
 • Пародонтоза;
 • Абсцеси и други

В козметиката озонираните масла се използват за третиране на целулит, акне, белези на стареенето, бръчки и за цялостно подобряване състоянието на кожата.

Индикации за терапия

Озоновата терапия се препоръчва при голям набор от заболявания и здравословни проблеми:

 • Остри и хронични възпалителни заболявания;
 • Грип и вирусни заболявания;
 • Дискова херния, травми, плексит;
 • Спортни травми;
 • Артрит, периартит;
 • Простатит, цистит, генитални възпаления;
 • Хронични гъбични процеси;
 • Различни видове артрози;
 • Атериална калцификация на коронарните съдове (сърдечна болка при стрес или по време на сън);
 • Всички чернодробни увреждания причинени от алкохол, вируси, медикаменти, химикали и тежки метали;
 • Нарушена кръвоносна циркулация на ръцете, краката и мозъка;
 • Възстановяване след инсулт (включително парализа);
 • Ревматични заболявания в това число мускулен или ставен ревматизъм, лумбаго, ишиас;
 • Висок холестерол и триглицериди;
 • Високо ниво на пикочна киселина (подагра);
 • Забавено физическо възстановяване след тежки заболявания;
 • Придружаваща терапия при рак;
 • Разнообразни кожни заболявания (акне, екзема, атопичен дерматит);
 • Очни заболявания причинени от намалена кръвна циркулация;
 • Мигрена;
 • Виене на свят;
 • Обща умора;
 • Забавен метаболизъм, наднормено тегло;
 • Анти-ейджинг терапия;
 • Целулит;
 • Трудно заздравяващи рани, варикозни язви, диабетно стъпало;
 • Хемороиди;
 • Парадонтоза;
 • Озониране при спортисти за повишаване на кислородният капацитет;

Озоновата терапия е превантивен метод, който редуцира рисковите фактори от тютюнопушенето, високите нива на колестерол, високите нива на пикочна киселина и повишеното кръвно налягане. Този терапевтичен метод предпазва от диабет и забавя процесите на стареене.

С напредване на възрастта се забавят функциите на някои тъкани, органи и системи. Това създава предпоставка за здравословни проблеми. Всички те в комбинация със стресорите от околната среда затрудняват организма в оптималното му функциониране. Озоновата терапия е чудесен начин да помогнете на тялото си да се върне към доброто здраве. Ако имате въпроси дали озоновата терапия е подходяща за вашето конкретно здравословно състояние, не се колебайте да се свържете с нас.

Противопоказания

Озон терапията не се провежда при хора страдащи от:

 • Тиреотоксикоза (хиперфункция на щитовидната жлеза);
 • Хемофилия;
 • Хипогликемия (само за автохемотерапията);
 • Тромбоцитопения;
 • Остра алкохолна интоксикация;
 • Кръвоизливи;
 • Бременност и кърмене;

На пациенти в остър стадий на сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, бъбречна криза, хипогликемична или диабетна кома не се провежда озон терапия до стабилизиране на състоянието.

Преди озонова терапия задължително се изследват основни кръвни показатели. Типът озонова терапия, точната доза на сместа и броят на процедурите се определят от лекуващия лекар и са строго индивидуални.

Често задавани въпроси

Какво представлява озонова терапия?

Озоновата терапия е лечебна процедура, която използва доказаните лечебни свойства на озона.  Този газ е кислородо-подобно съединение, което има 3-атомни молекули. Действа окислително, противовъзпалително, възстановяващо и антибактериално.

Как се извършва терапията?

Терапията може да се извърши по различни начини в зависимост от специфичните нужди на пациента. Озонът може да се администрира чрез кръвта, през дебелото черво, вагинално, носните пътища, ушният канал, мускулно или ставно. Може да се излагат различни части от тялото на озоно-кислородна смес, да се използват озонирани вода или масла. Специфичният метод на терапия ще ви бъде препоръчан от лекуващия лекар след консултация.

Какъв ефект има озоновата терапия?

Кислородо-озонната смес има антивирусен, антигъбичен, антибактериален, регенериращ, детоксикиращ, антиоксидантен и имуностимулиращ ефект. При прилагането й не се наблюдават никакви неприятни странични ефекти.

При какви заболявания се препоръчва?

Озоновата терапия се препоръчва при голямо разнообразие от здравословни състояние. Подходяща е при хепатит, цироза, стеатоза, висок холестерол, подагра, атеросклероза, артрит, ревматизъм, колит, хемороиди, грип, мигрена, виене на свят, нарушено оросяване, цистит, хронично бяло течение, кожни заболявания и ред други.

При какви заболявания не се препоръчва озонова терапия?

Озон терапия не може да се проведе при пациенти страдащи от тиреотоксикоза, хемофилия, хипогликемия, бременност, алкохолна интоксикация, тромбоцитопения.

Каква е възрастовата граница?

За прилагането на озонова терапия няма възрастови ограничения. Възрастта определя специфичният метод на администрация. За най-ефективно се смята вливането чрез кръвта, но този метод не е подходящ за малки деца. При тях обикновено се използва чревна инсуфлация.

Кога се усещат първите ефекти от терапията?

Ефектите от терапията зависят от специфичното заболяване и неговия стадий. При вирусни инфекции и грип ще забележите резултати още след 1-2 процедури. Главоболието и мигрената се повляват на при 5-6-та процедура, а нивата на холестерола спадат до 7-8 процедури. При по-сериозните диагнози се налагат повече процедури, които ще бъдат предвидени от лекуващия ви лекар.

Колко време продължава всяка процедура и налага ли се хоспитализация?

Продължителността на една озонова процедура е около 30 минути, в зависимост от типа администриране. За провеждането й не се изисква хоспитализация, но терапията се провежда в амбулаторна среда. Няма нужда да променяте ежедневните си навици преди процедурата, освен ако общото ви състояние не го изисква и лекарят не наложи конкретни промени. Озоновата терапия не е свързана с дискомфорт и странични ефекти.

Може ли терапията да се комбинира с друго лечение?

Озоновата терапия няма доказани противодействия с други терапевтични методи и лечебни практики. Използването й като подкрепяща терапия може да подсили ефектите на другите процедури и да ускори оздравителните процеси.

Подходяща ли е терапията за обща профилактика?

Озоновата терапия може да се прилага за обща профилактика, заради имонстимулиращите и детоксикиращите й качества. С нея успешно може да се замества ваксинирането, като за разлика от други методи, тя няма странични ефекти. В много клиники по света озоновата терапия се използва като профилактичен метод срещу туморни и ракови заболявания.

Цени

Автохемотерапия

 • 1 процедура: 120,00 лв.
 • пакет 5 процедури: 550,00 лв.
 • пакет 10 процедури: 1000,00 лв.

Чревна озон инсуфлация и Вагинална озон инсуфлация

 • 1 процедура: 40,00 лв.
 • пакет 5 процедура: 180,00 лв.
 • пакет 10 процедура: 350,00 лв.
 • пакет 20 процедура: 600,00 лв.

Подкожно и мускулно озониране

 • 1 процедура: 30,00 лв.
 • пакет 5 процедури: 125,00 лв.

Вътреставно озониране

1 процедура: 60,00 лв.

Външно озониране

1 процедура: 40,00 лв. (при диабетни язви 50,00 лв)