Ирисова диагностика

Иридологията (позната още като ирисова диагностика) е алтернативна медицинска техника, която се основава на научното изследване на ириса - цветната част на окото. Подобно на маркирането на карта, ирисът разкрива физиологични състояния, психологически рискове за здравето, предизвикателства и/или характеристики на различни органи и личностни черти. Резултатите се тълкуват с помощта на диаграмите на ириса, които разделят ириса на зони, съответстващи на конкретни части от човешкото тяло.

Чрез иридологията можем да разберем вашето предишно, сегашно и потенциално бъдещо здравословно състояние чрез оценка на различните телесни системи. Разкриват се и вашите наследствени фактори, свързани с токсични натрупвания в различни части на тялото. Четирите принципа, които формират основите на иридологията, са: Състоянието на нервите, състоянието на кръвната и лимфната система, адекватна циркулация и хранене - качество на почивка, дишане - състояние на ума.

Д-р Тошков за ирисовата диагностика

Опитният иридолог може да разпознае и идентифицира модели в нервните снопове, известни като трабекули, които се намират в ириса. Тези нерви показват информация, предавана от окуломоторния нерв от различни органи и системи в тялото, за да дадат индикация за тяхното здравословно състояние. Когато изследва очите на пациента, иридологът обикновено разглежда няколко различни показатели като:

  • Цвят на ириса;
  • Яркост (включително светлина или тъмнина);
  • Разположение и форма на трабекуларните влакна;
  • Пръстени и други обезцветявания / сенки в бялата част на очите.

Някои от състоянията, които могат да се диагностицират с помощта на иридология, са хипертония, висок холестерол, хипертиреоидизъм, увреждане на черния дроб, проблеми с жлъчния мехур, възпалителни процеси и заболявания, отслабена имунна система, храносмилателни смущения, алергии към храни и агенти на околната среда и други.

Иридологията е неинвазивен метод за разшифроване на сигнали от тялото, за да се установи къде се крият опасности за здравето. По безопасен и бърз начин може да се получи информация за това кои области на тялото трябва да се наблюдават и изследват, както и кои органи или системи могат да бъдат изложени на риск от развитие на определени заболявания.

Според специалистите, които изучават иридологията, маркирането, моделите и аномалиите в ириса могат да подчертаят тенденция към проблеми с определена група органи или система, което им позволява да се насочат към даден вид лечение. Много специалисти по иридология използват метода заедно с медицински системи като рефлексология или хомеопатия.